Haberler

''Farklılıklar Hayata Renk Katar'' projemizin ilk basamağı olan öğretmen eğitimlerini ERKEN ÇOCUKLUKTA ÇOCUĞU TANIMA VE SÜREÇ YÖNETİMİ konulu seminerlerimiz

Okulumuz tarafından yürütülen "Farklılıklar Hayata Renk Katar" Projesi kapsamında 7-8 Şubat 2022 tarihlerinde Pamukkale Üniversitesi Acıpayam Meslek Yüksekokulu konferans salonunda "Erken Çocuklukta Çocuğu Tanıma ve Süreç Yönetimi" konulu seminer gerçekleştirildi. Acıpayam Kaymakamlığı, Acıpayam İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Pamukkale Üniversitesi Acıpayam MYO ve Acıpayam Mehmet Manisalı Anaokulu Müdürlüğü iş birliği ile gerçekleşen seminerin açılışı Acıpayam Kaymakamı Mustafa GÜRBÜZ, Acıpayam Belediye Başkanı Dr. Hulusi ŞEVKAN, PAÜ Acıpayam MYO Müdürü Öğr.Gör. Senem TÜFEKÇİ, İlçe Milli Eğitim Müdürü Süleyman İZGİ, PAÜ öğretim üyeleri, okul öncesi öğretmenleri ve rehberlik öğretmenlerinin katılımıyla gerçekleşti. Açılışta katılımcı öğretim elamanlarına plaketleri ilçe protokolü tarafından takdim edildi.

Devamı

TV ve Bilgisayar Kullanımı

Devamı

Sağlıklı Yaşam

Çocuğun yaşadığı ve oyun oynadığı yerin temiz tutulması onu sağlıklı kılan başlıca etmenlerdendir. Kendi çevresini temiz tutabilen çocuk sorumluluk almayı bilir. Onlara kendi çevresi kadar okulunu, doğayı da temiz tutmayı öğretmeliyiz.

Devamı

Çocuklarda Sorumluluk Bilinci Oluşturma

Çocuklar yaşları ilerledikçe birçok davranışı fiziksel olarak yapabilir hale gelirler. Ancak yeterlilik sahibi olmak ile sorumluluk sahibi olmak birbirinden çok farklıdır. Kendi sorumluluklarını alabilen yeterlilik sahibi bireyler yetiştirmek istiyorsak; 2 yaşından itibaren içinde bulundukları gelişim dönemine uygun başarabilecekleri sorumlulukları onlara vermeliyiz.

Devamı

Kardeş Kıskançlığı

Kardeş kıskançlığı yaşayan çocuğun gereksinimi; doğru başa çıkma yöntemi kullanan ebeveynidir. Peki anne babalar kardeş kıskançlığı ile nasıl baş edebilir?

Devamı

Kitap Okuma Alışkanlığı

Çocuğun yaşına, gelişim düzeyine, ilgi alanına göre kitap seçtiğinizde ve uygun şekilde etkileşimli okuduğunuzda, kitap okuyarak model olduğunuzda, görsel alanın içersinde kitaplar olduğunda kitap okumayı sevecektir. Kitap okumayı sevmeyen çocuk yoktur, doğru seçilmemiş kitap vardır.

Devamı

Çocuk ve Korku

Korkunun üstesinden gelmeyi öğrenmek bir çocuğun hayatının önemli bir parçasıdır. Korkuya yönelik hislerini yönetmeyi öğrenemeyen çocuklar, gerçekte kim olduklarını gizleyerek ve hayattaki asıl arzuları hakkında kabuklarına çekilerek büyürler. Peki çocuklarımıza korkularında nasıl destek olabiliriz?

Devamı

Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi

Çocuklarda mahremiyet eğitimi kendisinin ve diğer insanların özel alanlarının farkına varması, sosyal hayatın içinde kendi özel alanını koruması, diğer insanların özeline saygı duyması ve kendisi ile çevresi arasında sağlıklı sınırlar koyabilmesi açısından büyük önem taşır. Günümüzde kötü niyetli kişilerden çocuklarımızı koruyabilmenin ilk adımı onlara mahremiyet eğitimi vermektir.

Devamı

Psikolojik Sağlamlığın Güçlendirici Ayağı: Aile İçi İletişim

İçinden geçtiğimiz zaman diliminde zorlayıcı yaşam olaylarına uyum sağlayabilmek adına ''Psikolojik Sağlamlık'' kavramı önemli bir yer tutuyor. İç ve dış stres yaratan durumlara karşı daha esnek, psikolojik sağlamlığı yüksek bireylerin yetişmesinde ailelere büyük rol düşüyor. Psikolojik sağlamlığı geliştiren ve güçlendiren etkenlerin başında gelen ailesel etkenler ile ilgili yapılan araştırmalarda ANNE BABA TUTUMLARININ oldukça belirleyici olduğu görülmüştür.

Devamı

Çocuklarda Duygusal Kontrol

Duygularımız düşünce ve davranış sistemimizi etkileyen en önemli etmenlerden birisidir. Olaylara, kişilere, anılarımıza belirli duygular yükler ve bu duygular doğrultusunda hareket ederiz. Çocuklar da bizim hissettiğimiz duyguları yaşar ama bizim gibi ifade edemezler. Peki çocuklarımıza duygularını ifade etmelerinde nasıl destek olabiliriz?

Devamı

Bizi Biz Yapan Şey Farklılıklarımız Değil midir?

İnsanlar sosyal ortama girdiğinde gözler farklı olanı görmeye programlanmıştır. Çocuklar da böyledir. Farklı olanı bulur, inceler, gözlerini dikerler. Sorular sormaya başlarlar. ''Bu insan neden böyle anne/baba?''

Devamı

Çocuklarda Cevaplanması Zor Sorular: ÖLÜM NEDİR?

Ölüm evrenseldir, tersine çevrilemez ve kaçınılmazdır. Çocuğun ölümü bu şekilde algılaması bir süreç ister. Ailenin ölümü nasıl anlamlandırdığı, sessizce yas tutması veya feryatlarla yasını tutması çocuğun ölümü anlamlandırmasında belirleyici noktalardır. Peki kendimizin bile zor kabullendiği ölüm konusunu çocuklarımıza nasıl anlatacağız?

Devamı